Wednesday, June 06, 2007

Björn Forsberg

si s nimi potřásl rukou.
"Prosím," řekl."Milerád. Pojďte dál."
Choval se naprosto klidně a téměř rozjařeně jim otevřel dveře.
Kývl na svou sekretářku.
"Dobrýtro, slečno Sköldová. Promluvíme si později. Jenom si krátce pohovořím s těmito pány."
Šel napřed do své prostorné, světlé, elegantně zařízené kanceláře. Celou podlahu pokrýval silný šedomodrý koberec. Veliký psací stůl se leskl prázdnotou, zatímco vedle černého, kůží potaženého otáčecího křesla stál menší stolek se dvěma telefony, diktafonem a ředitelským telefonem.
Na širokém parapetu byly čtyři fotografie v cínových rámečcích.
Manželka a tři děti. Na zdi mezi okny visela olejomalba, pravděpodobně portrét tchána. Dále tu byl bar, konferenční stolek s karafou na vodu a sklenkami na tácku, sofa, křesla, vitrína s knihami a porcelánovými figurkami a konečně do zdí diskrétně zabudovaný trezor.
To všechno uviděl Martin Beck, zatímco za sebou zavíral dveře a Björn Forsberg vykračoval pevnými kroky k psacímu stolu.
Forsberg se postavil za psací stůl, levou dlaň položil na desku stolu, trochu se naklonil, vytáhl pravou zásuvku a strčil do ní ruku. Když ji zase zvedl, svíral v ní pistoli.
Björn Forsberg se nepřestával opírat levou dlaní o desku stolu, ani když pistoli zvedl hlavní k ústům, celou ji zasunul do úst, sevřel modrou, lesklou, sfázovanou ocel mezi rty a stiskl spoušť.
Po celou dobu se díval na Martina Becka. Jeho pohled byl stále ještě téměř rozjařený.
Sběhlo se to tak rychle, že Martin Beck a Melander byli teprve v půli cesty mezi dveřmi a psacím stolem, když se Björn Forsberg přes něj skácel.
Pistole byla odjištěna, a když úderník, který byl napnutý, dopadl, ozvalo se pronikavé cvaknutí, ale kulka, která měla rotovat hlavní, proletět ústím, provrtat Forsbergovi patro a záhlavím vymrštit valnou část jeho mozku ven, neopustila hlaveň.
Zůstala v mosazné nábojnici. Náboj spolu s ostatními, které předtím byly v zásobníku, byl v pravé kapse kalhot Martina Becka.
Martin Beck jeden z nich vylovil z kapsy, zatočil jím mezi prsty a přečetl si nápis vyražený do měděného pláště rozbušky:
METALLVERKEN 38 SPL. Byl to náboj švédské výroby, ale pistole byla americká, Smith and Wesson 38 Special, vyrobená ve Springíieldu ve státě Massachusetts.
Björn Forsberg ležel na stole a tiskl obličej k jeho lesklé desce. Třásl se po celém těle. Po několika vteřinách se svezl na podlahu a začal křičet.
"Radši zavoláme sanitku," řekl Melander.